fbpx

Milé lektorky, milí lektoři,

v dnešním newsletteru si dovolím trochu spekulovat a ukážu vám, jak by se mohl proměnit způsob, jakým se lidé učí, a to již v roce 2024. Použiju při tom metaforu sběru lesních plodů.

Na začátek kvízová otázka: Jde si dát ChatGPT do sluchátek a hodinu si s ním povídat, když uklízíte kuchyň?

A: Ne.

B: Ano.

Užijte si dnešní čtení,

Klára Pirklová

 

P.S. Tento EdTech newsletter nenapsala AI, a tak to zůstane i nadále. Některé věci – jako třeba radost z psaní – nejde snadno nahradit.

 

 

[1] Hádali jste B? B je správně. ChatGPT ve verzi Plus (tj. v placené verzi asi za 500 Kč měsíčně) už přes měsíc mluví a pokecáte si s ním třeba při úklidu.

Možná si říkáte, to není nic nového, Siri mluví už dávno… Tohle je ale jiné. Za tu pětistovku, aniž byste museli cokoli extra zařizovat, totiž dostáváte k ruce nekonečně trpělivého osobního tutora. Dám příklad. Vedle práce studuju vysokou. Chodím na čtecí seminář, ale číst teď moc nestíhám. Minulý týden jsem byla hodně pozadu. Odkaz na pdf, které jsme měli číst, jsem vložila do ChatuGPT, vzala si bezdrátové sluchátko a pokládala otázky k textu. Ptala jsem se celkem bez ladu a skladu. Co mě zrovna napadlo. Text se věnoval poměrně složitému tématu. Ptala jsem se na pojmy, datumy, kontext. Když jsem narazila na jméno, doptala jsem se, kdo to byl. Když se objevila dvě jména, ptala jsem se na vztah uvedených dvou lidí. Ani jsem se neptala souvisle. Prostě jsem měla v uchu sluchátko, uklízela a když mě zrovna napadla otázka, položila jsem ji. Otázky jsem s pauzami pokládala skoro hodinu.

 

[2] Jako když sbíráte lesní plody… Víte, proč lidé tak rádi surfují po internetu? Nesouvisle, trochu zmateně, skákáním z jednoho na druhé? Protože takový způsob hledání informací je pro člověka, který se něco nového učí, přirozený. Informační vědkyně Marcia Bates tomu říká berrypicking, sběr lesních plodů. Kdybyste se dívali na sebe z výšky při sběru borůvek, váš pohyb by určitě nebyl jasně nalinkovaný z bodu A do bodu B. Možná byste se divili, jak divně se po lese pohybujete. Když se snažíte něčemu přijít na kloub, je to stejně divné jako pohyb po lese, říká Batesová. Váš pohyb totiž řídí otázky, které mají svou vlastní logiku. Navenek mohou působit zmateně, uvnitř dávají perfektní smysl.

 

[3] Asistent při sběru plodů… Stále si držte metaforu sběru plodů, tedy ten divný a nesouvislý pohyb, když se snažíte něco nového pochopit. A teď si představte, že hledáte asistenta, který by vám v tom chaotickém pohybu šel po boku. To by musel být blázen, že? Nikdo takový s vámi přece tempo držet nebude… Vždyť jemu vaše otázky žádný smysl nedávají…

 

[4] Osobní tutor nekonečně trpělivý… Dostáváme se k jádru věci. Učí-li se lidé nejlépe tak, že kladou zvídavé otázky, musí být na druhé straně také někdo, kdo na ně odpovídá. Ideálně někdo nekonečně trpělivý. Anebo někdo, kdo trpělivost nepotřebuje, protože z povahy věci odpoví na cokoli… Jsme zpět u osobního tutora za pětistovku měsíčně. Tento tutor vám odpoví na cokoli, ať už svoje otázky formulujete jakkoli nesmyslně. Povídat si s vámi bude v jazyce, který potřebujete. Pokud si budete chtít povídat anglicky, dovede úroveň jazyka zjednodušit, aby byla přívětivá. Pokud chcete konverzovat v češtině, přepne do češtiny, jen mu možná zůstane jemný přízvuk… Pokud budete potřebovat, aby s vámi prošel přípravu na zkoušku, udělá to. A pokud si s ním budete chtít jen tam pokecat třeba při úklidu, udělá to také. Je totiž nekonečně trpělivý. Jak vám to zní?

Shrnutí:

1) Lidé se učí tak, že pokládají otázky.
2) Ten, kdo odpovídá, musí být hodně trpělivý.
3) Jaká je pravděpodobnost, že v r. 2024 získá každý, kdo o to bude stát, svého osobního nekonečně trpělivého tutora? 

—-

Tohle je EdTech Newsletter, pravidelné psaní do e-mailové schránky o technologiích ve vzdělávání a o všem, co k tomu patří. A já jsem Klára Pirklová, autorka tohoto newsletteru, holka z e-learningu a máma 4 školáků. Dnešní newsletter odchází na 4500 e-mailových adres.

 

Co nabízím:

  • Pro menší či větší vzdělávací projekty nabízím: Mentoring

TOHLE JE #EDTECH NEWSLETTER.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.