fbpx

Milé lektorky, milí lektoři,

na částečný úvazek pracuje v České republice jedna desetina zaměstnankyň, přičemž v Evropské unii je průměr 30 %. Na rodičovské dovolené zastupují české ženy jen 2 % otců, každoročně se do mateřských školek nedostane více než 40 tisíc dětí. *

To jsou nejvýraznější důvody, proč ženy v České republice na několik let z trhu práce prakticky zmizí. A návrat není vůbec jednoduchý.

Dnešní newsletter otvírá téma rodiny a kariéry žen (nejen) ve vzdělávání.

Držme se,

Klára Pirklová

P.S. Na konferenci Učíme jazyky ONLINE 2024 proběhnou dvě panelové diskuze k tématu slaďování práce a rodiny. První moderuje Lucie Václavková, kariérní poradkyně a jedna z autorek podcastu PayGap. Už jste přihlášeni?

[1] Návrat na trh práce nebývá jednoduchý ani pro rodiče dětí, které se v předškolním věku do školky dostanou. Z výzkumů vyplývá, že péči o děti, ať už se jedná o péči v nemoci, rozvoj dítěte či školní domácí úkoly, stále zajišťují primárně ženy. V žebříčku rovnosti EIGE se Česká republika umístila na 22. místě z 27 zemí EU. Co to znamená? České ženy pečují o děti a domácnost více a déle, nežli většina Evropanek. Věk dětí přitom nehraje roli.

 

[2] Návrat do práce je obtížný kvůli nízkému počtu půlúvazků. Pouze jedna desetina zaměstnankyň má možnost využít zkrácenou pracovní dobu. Není divu, že ženy častěji než muži volí alternativní formy zaměstnání, než je klasická smlouva na hlavní pracovní poměr. Pracují pro agentury, jsou na volné noze, kombinují různé formy práce.

 

[3] Ze sčítání lidu v roce 2021 vyplynulo, že z české vysoké školy absolvuje každoročně více žen než mužů. Nicméně, jakmile jsou vrženy do praxe, jsou nuceny obhajovat své místo na trhu práce. Ať už z důvodu, že by mohly chtít rodinu, nebo už ji mají. V pozdějším věku jsou jim spíše nabízeny nižší či méně placené pozice.

 

[4] Byť na ženském pohledu záleží, v českém veřejném prostoru ženy zoufale chybí. Přitom některé problémy ženy prokazatelně vnímají jako důležitější než muži. Například témata ochrany životního prostředí, měst přátelských k rodině či praktické aspekty péče o děti a seniory.

 

[5] Naopak, vzdělávání je oproti jiným sektorům silně feminizované. Jinými slovy, ve vzdělávání chybí muži. Stejně jako veřejný prostor potřebuje více žen, vzdělávání svědčí a současně zoufale chybí mužský pohled. Muži z trhu práce nevypadávají, jsou tudíž sebevědomější, mají tah na branku, také ke studentům přistupují jinak.

 

Na konferenci Učíme jazyky ONLINE 2024 bude krom dvou panelových diskuzí na téma slaďování kariéry a rodiny také jeden plně mužský den. Navzali jsme jej Lektoři lektorkám. Pět mužů se sešlo, aby ukázalo svůj přístup k lektorskému povolání, aby své kolegyně inspirovali a povzbudili.

*Data uvedená v tomto newsletteru zdrojují a v širším kontextu vysvětlují Silvie Lauder v knize V pasti pohlaví a Šárka Homfrey v knize Proč jsme tak naštvané.

—-

Tohle je EdTech Newsletter, pravidelné psaní do e-mailové schránky o technologiích ve vzdělávání a o všem, co k tomu patří. A já jsem Klára Pirklová, autorka tohoto newsletteru, holka z e-learningu a máma 4 školáků. Dnešní newsletter odchází na 4650 e-mailových adres.

Co nabízím:

Učíte jazyky? Právě se otvírá registrace na konferenci Učíme jazyky ONLINE 2024. Konference běží již počtvrté. Každý rok se jí účastní několik tisíc lektorů jazyků. Konference je online a v základní verzi je zdarma pro všechny přihlášené.

ODEBÍREJTE #EDTECH NEWSLETTER.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.