fbpx

V posledních třech letech jsem se díky studiu na vysoké škole naučila znovu číst. Čtu ráda a čtu hodně. Čtu převážně odbornou literaturu. Čtu na Kindlu a poslouchám knížky z Audible. 

V únoru 2024 jsem četla knížky k tématům EdTech, AI a komunikace s traumatizovanými dětmi. Všechno ze zájmu i kvůli své práci. 

Knížky krátce zhodnotím.

 

Floridiho kniha o AI je součástí větší série k filosofii informace. Podobně jako ostatní knihy ze série zaujímá k informacím, datům a technologiím kritický přístup. 

To neznamená, že by nutně Floridi nebyl fanouškem AI. Naopak. Nicméně jeho intelektuální odstup umožňuje vidět AI v širších souvislostech a více barvách. To je velmi potřebný přístup. Knihu doporučuji všem čtenářům se zájmem o AI.

Floridi, L. (2023). The Ethics of Artificial Intelligence: Principles, Challenges, and Opportunities. Oxford University Press.

Toto je dřívějí kniha z Floridiho série k filosofii informace. Ukazuje, jak lze vnímat vztah filosofických (rozuměj nadčasových) myšlenek ve vztahu k nejnovějších fenoménům.

Knížka není jednoduchá na čtení. Předpokládá znalosti Platóna, Kanta či analytické filosofie. Je ale velmi dobrá. Dokáže staré myšlenky opravdu funkčně přemostit do současnosti.

Floridi, L. (2019). The Logic of Information: A Theory of Philosophy as Conceptual Design. Oxford University Press.

 

Luciano Floridi mluví o zeleném gambitu, zatímco výzkumnice Kate Crawford píše o přílišné ekologické ceně na vývoj umělé inteligence. 

Kniha Kate Crawford je mimořádným příspěvkem pro všechny, kteří se snaží vidět AI v globálních souvislostech. Jde do detailů: od lithiových dolů v Bolivii přes neetický outsourcing k e-odpadu v Ghaně.

Knihu doporučuji všem se zájmem o AI. Seženete ji i v audio verzi.

Crawford, K. (2021). Atlas of AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence. Yale University Press.

Na Národním pedagogickém instutu aktuálně pomáhám s e-learningem oddělení, které se věnuje podpoře traumatizovaných dětí.

Když jsem v knihkupectví narazila na tuto knihu, vyhodnotila jsem ji už podle názvu jako vhodné čtivo. 🙂 Intuice to byla správná. Tato kniha je z praxe, jde na dřeň a současně si uchovává nadhled.

Doporučuji všem, kteří pracují s dětmi (i rodičům).

Morávek, T. (2023). Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi. Portál.

Knihu Filipa Dřímalky jsem si koupila ze zájmu. Chtěla jsem si ujasnit, jaký narativ kolem AI se uchytil v českém kulturním prostoru. 

Maličko jsem se při čtení vyděsila. Narativ se totiž velmi podobá podnikatelům z pláže, kteří na přelomu tisíciletí hlásali snadné miliónové výdělky všem, kteří chytnou příležitost za pačesy.

Vskutku nechápu haló kolem této knihy a  lituji investovaných 390 Kč

Dřímalka, F. (2023). Budoucnost (ne)práce. NoWorkAI Publishing.

 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.