fbpx

Potřebuje se učitel či lektor angličtiny profesně rozvíjet? Nedovedu si představit, že by na takovou otázku někdo odpověděl ne. Dnešní článek proto nabízí 7 skvělých podcastů, které by neměl minout žádný učitel, natož pak učitel angličtiny. 

Profesní rozvoj prostřednictvím podcastů

Pro mě osobně je profesní rozvoj klíčový ze tří důvodů. Pomáhá mi:

1)  jít s dobou,

2) lépe vnímat studenty,

3) vidět smysl mého povolání.

Kde na to vzít čas? Ehm. Když je čas, čtu. Když čas není, poslouchám podcasty. Asi tak.

Na trhu je plno skvělých oborových podcastů. Věnují se vzdělávacím technologiím, didaktice, ale také inovacím či proměnám vzdělávání ve 21.století apod. Jejich témata jsou vskutku různorodá. 

Tak schválně.

 

1) Overthrowing Education

Overthrowing Education je vzdělávací podcast americké organizace The Areté Institute. Ten byl založen učiteli na odpočinku, kteří se chtěli podělit o svou odbornost a zkušenost s mladšími kolegy. Podcast je primárně určen učitelům v americkém školství. Je však zajímavý pro mnohem širší publikum. Snaží se totiž řešit otázky vzdělávání z širšího hlediska. Nebojí se kriticky zkoumat nové trendy, ale nebojí se jim ani fandit. Areté je pojem ze staré řecké filosofie a i samotný podcast se snaží uchovat filosofický nadhled. 

2) Google Teacher Podcast

Google Teacher Podcast je, jak již název napovídá, z trochu jiného soudku. Založila jej dvojice učitelů, Matt Miller a Kasey Bell, jež se potkali během programu Google Innovator Program. Oba program úspěšně dokončili a pracují jako poradci v oblasti vzdělávacích technologií. Zejména pak technologií od Googlu. Jejich podcast je nabitý radami, jak využívat googlovské nástroje efektivněji a jak je využít didakticky. Google Teacher Podcast je trefou do černého pro všechny, kteří s technologiemi ve vzdělávání začínají. 

3) Language Latté

Language Latté je jediný podcast z mých doporučení, který míří vysloveně na učitele cizích jazyků. Jeho autorka, Betty Morales, profesí učitelka španělštiny, si všímá nejnovějších výzkumů v oblasti výuky cizích jazyků a často vede rozhovory s jejich autory.  Věnuje se tématům jako je výuka slovíček či gramatiky, zkušenostní výuka, ale i specifické vzdělávací potřeby či postupy pro inkluzi. Sdílí s učiteli užitečné tipy, metody i materiály. 

4) EduFuturists

EduFuturist  je podcast trojice britských učitelů. Jeden učí náboženství, druhý vytváří školní kurikula, třetí je zástupce ředitele jedné britské college. V podtitulu podcastu se dočtete, že podcast je o vzdělávání, technologiích, budoucnosti vzdělávání a o všem mezi tím. Zmiňovaní učitelé zde spolu se svými hosty otvírají témata jako proměna role učitele ve 21.století, jak připravit studenty na budoucnost, příprava školního roku, soft skills dnešního učitele atd. 

5) The Edtech Podcast

 Jak říkají sami tvůrci The EdTech Podcastu, jejich mise je zlepšit dialog mezi experty na vzdělávání a experty na technologie, a to prostřednictvím příběhů. Zvou do studia tedy hosty napříč těmito obory, ať už se jedná o školní učitele, edtech specialisty, experty na firemní vzdělávání, specialisty na vytváření školních osnov, ale i zástupce vládní garnitury. Dotýkají se témat jako vzdělávání pro konkurenceschopnost, celoživotní vzdělávání či příprava žáků a studentů pro reálný život

6) Instruction By Design

Pojmy instructional design či learning design bychom do češtiny přeložily jako design učebního obsahu či příprava vzdělávacího obsahu.  Jedná se o termíny, které se už i v našem kontextu stále častěji objevují v souvislosti s firemním vzděláváním, přípravou vysokoškolských studentů, nicméně lze o nich uvažovat i v kontextu vzdělávání dětí a mládeže. Podcast Instruction By Design se snaží tyto tendence reflektovat, a tak přináší témata, která se týkají didaktiky, forem a metod vzdělávání, hodnocení, kontextu vzdělávací zkušenosti. Věnuje se ale také inovacím a v neposlední řadě vzdělávacím technologiím. 

7) The Cult of Pedagogy Podcast

Poslední podcast, který vám nabízím k vyzkoušení, se obrací primárně k učitelům základních a středních škol. The Cult of Pedagogy Podcast se věnuje tématům jako jsou vzdělávací strategie, třídní management, proměny vzdělávání. Autorka podcastu,  Jennifer Gonzales si zve do studia k rozhovorům učitele, studenty, ale i rodiče, s nimiž řeší aktuální vzdělávací témata. Jak sama říká, snaží se ze svých hostů dostat jejich “obchodní tajemství a další zajímavosti, které z učebnic nevyčtete.” 

Jak z uvedených podcastů vytěžit maximum

Váš čas není neomezený. Tady je pár mých osobních tipů, jak z uvedených podcastů vytěžit maximum, aniž byste jejich poslechem trávili víc času než je zdrávo

1) Neposlouchejte všechno. Vytáhněte si z oblíbených podcastů jednou za čas témata, která vás nejvíce zajímají a udělejte si z nich v aplikaci pro poslech podcastů playlist.

2) K těm hodně dobrým se opakovaně vracejte

3) Učíte-li děti, neomezujte se na podcasty o výuce dětí. Učíte-li dospělé, najdete inspiraci i v podcastech o výuce dětí. Jakkoli si musíme být vědomi rozdílů mezi výukou dětí a dospělých, inspirace nejčastěji přichází ze zdrojů nečekaných

4) O nových poznatcích přemýšlejte, někde si je zapište a po rozvaze je aplikujte do praxe. Proto ten profesní rozvoj děláme, ne? Pro tu praxi.

Tímto způsobem si můžete i při takových akcích jako je čtyřhodinová cesta autem pro děti k babičce zažít velmi komplexní profesní rozvoj. A třeba nebudete moci jinak než na konci cesty vytáhnout papír a tužku a všechno si sesumírovatNo a po prázdninách možná ledasco také aplikovat

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.