fbpx

Po sérii podcastů pro mírně pokročilé studenty přicházím se seznamem pro studenty od úrovně jazyka B2. Tuto úroveň máte, pokud dovedete barvitě vyprávět příběh, anglicky se pohádat, vyjádřit názor na téma jako globální oteplování a pak třeba ještě skouknout film bez titulků, aniž byste se úplně ztratili.

Pokud se v popisu poznáváte, je dnešní seznam určený právě vám. 

Poslech je pro pokročilé studenty klíčový

Studenti, kteří se točí v kruhu věčných začátků, si někdy zoufají, že to bude určitě hrozně trvat, než udělají viditelný pokrok. Opak je pravdou. Trocha dobrého vedení dokáže z věčného začátečníka vykutat za krátkou dobu skutečné poklady. 

Pokročilejší studenti to mají o něco těžší. Pro pokrok už není rozhodující, kolik se naučí nových slovíček či zda jim konečně docvakne, jak se to má s konkrétním gramatickým jevem. Od úrovně B2 už to není o slovíčkách či gramatice. Je to o zjemňování citu pro daný jazyk. Pokročilejší student si potřebuje osvojit různé styly vyjadřování, naučit se v jazyce vycítit ironii, naučit se přecházet od formálnějšího vyjadřování k neformálnímu, poznat humornou narážku apod. 

Klíčové na této úrovni jsou tedy četba a ještě o něco víc poslech. 

 

Podcasty plné příběhů

Není žádný div že nejlepší podcasty, na které lze narazit, jsou plné příběhů. Najdete v nich příběhy celebrit, příběhy uměleckých děl, příběhy lásky i příběhy obyčejných lidí.  

Příběh vám během několika minut naservíruje celé spektrum vyjadřovacích prostředků od neutrálních, přes velmi emotivní na hranici vkusu až po jemné nuance, které pozná jen trénované ucho. Příběh navíc udrží vaši pozornost. Nechá vás poplakat i se zasmát. Rozprostře před vámi povahu daného národa. Možná vám i pomůže nastavit zrcadlo. 

Přesně takové podcasty plné skvělých příběhů tu mám dnes pro vás. 

 

1. Dessert Island Discs

Tento podcast si zve známé osobnosti, mezi nimiž jsou méně či více známí herci, sportovci, hudebníci, spisovatelé, lékaři apod. Rozhovor se vždy točí kolem klíčového úkoly. Hosté si mají vybrat osm písniček, jednu knihu a jeden luxusní objekt, které by si – kdyby museli – vzali na opuštěný ostrov. Moderátorka s nimi vede běžný rozhovor, v němž se zabrousí do dětství, dospívání, otvírají se důležité momenty pracovního života apod. Výběr hudby, knihy a luxusního objektu celým rozhovorem prostupuje a vlastně pouze zajímavě dokresluje osobnost pozvaného hosta. Jednotlivé rozhovory mají kolem 30 minut a jsou velmi zajímavě vedené. Tento podcast mě osobně velmi uchvátil. 

 

2. The Open Ear Project

Jste-li fanoušek klasické hudby či se ve světě klasické hudby chcete lépe zorientovat, tento podcast je právě pro vás. V každé epizodě uslyšíte hosta, jež si vybírá jedno z děl klasické hudby a hovoří o tom, co ho v dané skladbě oslovuje. Jednou je to skladba od Chopina, podruhé opera od Wagnera, potřetí filmová hudba z filmu American Beauty. Hosté se ve svém popisu dostávají na dřeň smyslu hudby a umění samotného. Jednotlivé epizody mají 5-20 minut. Vaše každodenní kondenzovaná dávka vysoké kultury. 

3. Wait, Wait… Don`t Tell Me!

Máte rádi kvízy, legrácky a aktuální zprávy ze světa k tomu? Pak vás zaujme tento podcast. Zajišťuje jej americké National Public Radio (NPR). Hosté jsou různí lidé napříč povoláními. Narazíte tu na herce, zpěváky, moderátory, horolezce, kuchaře, ale také třeba na astronauta, skateboardistu a v době korona karantény byl hostem dokonce expert na netopýry. Klíčovou ingrediencí tohoto podcastu je legrace a odlehčení aktuálních zpráv ze světa. Epizody mívají kolem 50 minut. 

 

4. Modern Love

Tento podcast vás chytne za srdce. Přináší malé velké příběhy lásky. Příběhy lásky mezi milenci, rodiči a dětmi, mezi přáteli. Podcast spolupracuje se slavným plátkem The New York Times. Příběhy lásky, které společně vyhledávají a převyprávějí, jsou zpracované velmi kvalitně a s novinářskou precizností. Eseje čtou zkušení vypravěči. Některé příběhy vyprávějí herečky jako Kate Winslet, Uma Thurman a další. Jednotlivé epizody mají kolem 30 minut a jak říkám, chytnou vás za srdce. 

 

5. The Moth

The Moth je jeden z nejznámnějších a nejoblíbenějších podcastů vůbec. Pracuje s příběhy obyčejných lidí. Vznikl už v roce 1997 a za tu dobu si vypracoval svou vlastní unikátní metodu. Nechává hosty vyprávět příběhy na svých Moth podiích po celé Americe. Vypravěči stojí na pódiu sami, pod divadelní lampou, pouze s mikrofonem, v místnosti plné cizích lidí.  Vyprávějí svůj příběh live, bez poznámek. The Moth je můj druhý soukromý tip. Epizody mají 20-50 minut a v těch pár desítkách minut se umí dostat skutečně na dřeň. Pokud vás fascinuje Amerika a chcete poznat americkou povahu skutečně zblízka, toto je podcast právě pro vás. (Začněte epizodou Everything is Bigger in Texas.) 

Kdy a jak poslouchat?

Konkrétní podcasty bychom tedy měli. Zbývá praktická stránka věci. Kdy a jak podcasty poslouchat. 

Ve své skvělé facebookové skupině Angličtina pro osobní rozvoj, která má k dnešnímu dni už více jak tisíc členů, ráda dělám ankety. V poslední anketě jsem se ptala, při jakých příležitostech se lidé věnují anglickým poslechům. Nejčastěji zvolenými možnostmi bylo “při vaření”, “při úklidu”. O něco méně lidí zvolilo možnost “při práci” a “u televize”. O ještě o něco méně členů skupiny zvolilo možnosti “při řízení a v hromadné dopravě” a “během sportovní aktivity”. 

Z průzkumu ohledně zvyklostí posluchačů podcastů, jež se realizoval v roce 2019 na Slovensku,  vyplývají podobná zjištění. Přes 60% posluchačů poslouchá podcasty doma, necelých 30% v MHD a při chůzi, něco přes 5% uvedlo, že podcast poslouchá při cvičení. Zcela jasně ale z průzkumu vyplývá, že posluchači preferují poslech prostřednictvím mobilního telefonu.

Z mé zkušenosti to funguje zrovna tak. Když mám podcasty nachystané k okamžitému poslechu v mobilním telefonu, nic už mi v cestě nebrání. Jakmile beru do ruky koš s prádlem k roztřídění, prostě jen kliknu a na hodinu se ponořím do jiného světa

 

A jeden PRAKTICKÝ TIP NA ZÁVĔR: Chcete-li se do světa podcastů nořit v rámci každodenní reality (tj. práce, péče o druhé, prádlo, úklid, vaření, nádobí) o něco snadněji, pořiďte si bezdrátová sluchátka či handsfree sluchátko okolo ucha. Vyzkoušeno. Zamilováno. 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.