fbpx

Pro tvorbu videí, živé webináře či pro tvorbu online kurzů nepotřebujete špičkově vybavené studio za desetitisíce.

Nedávno jsem si zařizovala domácí kancelář, home office. Protože zároveň funguje i jako pokoj pro hosty, nechtěla jsem, aby to tu vypadalo jako v kabině orbitální stanice. Zároveň jsem ale potřebovala, aby mi tento prostor dobře sloužil přesně pro výše uvedené činnosti. 

Po dlouhém rozmýšlení jsem pro svůj home office pořídila toto minimalistické vybavení pro tvorbu videí.

Osvětlení

Nejlepší osvětlení je prý přirozené denní světlo. Z toho důvodu jsem si přála stůl u okna. Dispozice pokoje to však nakonec neumožnila.

Po důkladném průzkumu na webu film-technika.cz jsem se nakonec rozhodla nikoli pro světelný kruh, nýbrž pro softbox. Zdálo se mi z popisu a zdá se mi to i naživo, že mnohem lépe simuluje právě ono přirozené světlo.

S ohledem na okno za zády bych bez osvětlení každopádně byla nahraná. Viz fotky: 1) bez osvětlení, 2) se zapnutým lustrem a lampičkou, 3) osvětlená softboxem. 

Investice: 1.590 Kč

Zvuk

Po zkušenosti přetáčení kompletně všech videí pro můj poslední videokurz – kvůli nekvalitnímu mikrofonu – jsem odmítla cokoli již nechat náhodě. Opět jsem provedla poměrně důkladný průzkum. Pročetla jsem si doporučení v rámci diskuze v aplikaci ScreenCast-O-Matic, kterou používám na nahrávání obrazovky. Také jsem pročetla diskuze k aplikaci Loom, která je fajn na rychlé videovzkazy. A nakonec diskuze k aplikaci Zoom, která završuje můj nejpoužívanější video-trojlístek. Ve všech diskuzích se opakovaně objevoval jeden konkrétní mikrofon Rode NT-USB Mini

Hned po prvním použití jsem věděla, proč je tak vychvalovaný. Díky němu máte pocit, jako by váš hlas hladil. A to chceš! 

Mám štěstí, že moje kancelář slouží také jako rodinná knihovna, takže je napěchovaná knížkami. Na zbylé stěny jsem rozvěsila plakáty, takže riziko zásadnější ozvěny je minimalizované. Zbytek vyladím za pochodu. 

Investice: 2.590 Kč

Kamera

Aktuálně používám poměrně obyčejnou externí kameru k notebooku od značky Ausdom.

Očekávám však každým dnem dodávku Center Cam, externí kamery s klipem pro umístění doprostřed obrazovky. Od ní očekávám, že mi vyřeší hned dva problémy. 1) Při videohovorech pohled do očí člověku, s nímž si povídám. 2) Natáčení za pomoci teleprompteru, tedy připraveného textu, který vám běží ve zvolené rychlosti po obrazovce.

Telepromptery existují různé. Uvažovala jsem nad touto pikslou, ale je mi líto peněz a je to jen další krám, který přibližuje home office orbitální stanici.

Pokud se Center Cam u nás doma zabydlí, pak bude stačit jen obyčejný online teleprompter.

Investice: $110

Když připočítám k těmto nástrojům ještě software pro úpravu videí (používám jednorázově pořízenou Filmoru X a pak editor v rámci ScreeCast-O-Maticu, který mě stojí asi dolar měsíčně), pak se celková investice na tvorbu videí v poměrně vysoké kvalitě pohybuje kolem 10.000 Kč.

Je to hodně? Je to tak akorát? Napište mi na info@klarapirklova.cz.

Kompletní proměnu mojí domácí pracovny najdete na mém instagramu (záložka HOME OFFICE). 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.