fbpx

Potřebujete připravit svého páťáka či deváťáka na přijímačky z angličtiny? Možná se vám bude hodit zkušenost z naší domácnosti.

 

Kdy musejí děti skládat přijímačky?

Z páté třídy se neskládají přijímačky z angličtiny pouze na gymnázia. Možná máte ve své škole jazykovou třídu či uvažujete o specializované jazykové škole. Moje vlastní děti například chodí do vesnické malotřídky, která nemá smlouvu s navazujícím druhým stupněm a nějakou formu přijímacích či rozdílových zkoušek musejí skládat na většině škol. 

Co instituce po dětech chtějí? Jak pracovat na konkrétních dovednostech? Za jaký konec jsme se to rozhodli vzít u nás doma s naším páťákem?

 

Je dobré začít od konce

Abyste si ujasnili, na čem potřebujete pracovat, musíte si nejprve ujasnit cíl. Koukněte na vzorové přijímačky, napište řediteli školy, chtějte znát témata, formu testování (ta je obvykle písemná), požadavky na gramatiku i na jazykové dovednosti (čtení / psaní / poslech / mluvení). Teprve když znáte tyto podrobnosti, můžete vytvořit jakýsi plán přípravy.

Co se týče úrovně jazyka. Obecně platí, že v případě páťáků se testují jejich jazykové dovednosti na úrovni A1 a u deváťáků na úrovni A2 dle Evropského referenčního rámce pro jazyky.

 

Z čeho se učit?

Na trhu je celá řada velmi kvalitních testů nanečisto. Testy nanečisto ale určitě nejsou jedinou možností, jak se v domácích podmínkách na přijímačky z angličtiny připravit. Do přípravy s naším páťákem zahrnujeme také následující aktivity:

1) napsat si obtížná slovíčka na ledničku a opakovaně se k nim vracet

2) předepsat začátky vět (I like… / I don`t like… / I usually… / I`m …/ I can / I can`t… ) a nechat dítě domyslet zbytek věty

3) pracovat se slovníček z učebnice či s tematickými sadami slovíček: nechat děti slovíčka opisovat, hláskovat, hledat po předměty bytě, posbírat a přinést, nakreslit, uhodnout apod.

4) hrát rychlé a svižné komunikační hry

5) společně s dítětem číst či poslouchat jednoduché anglické kníky (pro páťáky tady, tady a tady)  

6) společně učební proces reflektovat pomocí otázek jako: Jaký z toho máš pocit? Co tě na přípravě baví? Který typ aktivit je pro tebe nejnáročnější? V čem ses, myslíš, zlepšil? 

7) bavit se otevřeně o očekáváních (z obou stran), přáních, snech

Každý den trochu

Připravit dítě na jakoukoli formu přijímaček vyžaduje velké úsilí a ideálně také zapojení všech členů domácnosti, případně dalších pomocníků.

Těžko říct, kolik času je tomu celkově potřeba věnovat. Pravidlem číslo jedna ale určitě zůstává: každý den trochu.

Zní to jako klišé, ale zatím ještě nikdo nic lepšího nevymyslel

distanční výuka angličtiny

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.