fbpx

Milé lektorky, milí lektoři,

co si odnášíte z roku 2023? A co stojí za to, abyste si odnesli?

Vždycky v prosinci se vyhlašují slova roku, která nějak odrážejí, čím byl daný rok specifický. Slovník Merriam-Webster jich vyhlásil několik, mezi nimi authentic, deepfake či dystopia. Dictionary.com zaznamenal největší nárůst ve využívání slova hallucinate. Oxford English Dictionary vyhodnotil jako neužívanější slovo rizz, v překladu charisma, šarm, styl.

Krom posledního se všechny výrazy vztahují k tématu umělé inteligence a dá se říci, že sdělují celkem konkrétní poselství. Dodejte, že ne zcela neadventní poselství.

Dnešní čtení je o tom, jaká uvědomění přinesl rok 2023 a co je dobré si podržet i do roku dalšího.

Krásný advent,

Klára Pirklová

P.S. Tento EdTech newsletter nenapsala AI, a tak to zůstane i nadále. Některé věci – jako třeba radost z psaní – nejde snadno nahradit.


 

[1] Halucinovat, vymýšlet si, generovat nepravdu, a ani okem nemrknout. Když Dictionary.com vyhlásil slovem roku hallucinate, poukázal na fenomén, který je vskutku nový. Generativní umělá inteligence v podobě ChatuGPT a podobných generuje obsah, který umí být nejen nekvalitní, ale rovněž nepravdivý. Když jsem se z kraje roku učila pomocí ChatuGPT na zkoušku, nechala jsem si mimo jiné vygenerovat zdroje, z kterých při odpovídání čerpal. Vyjel mi perfektně strukturovaný seznam v citačním formátu APA. Nic, čemu byste měli důvod nevěřit. Když jsem pak ale zdroje dohledávala, zjistila jsem, že neexistují. Ani jeden. Ukázalo se, že když ChatGPT 3.5 něco neví, prostě si to vymyslí. Úplně bez skrupulí a aniž by dal cokoli najevo. Problém je to z několika důvodů. Jako uživatel nečekáte, že nepravdivé informace budou předkládány takto bezskrupulózně. A i když to čekáte, stejně nemáte šanci vždy všechno vyhodnotit. Jak se generované texty stávají běžnou součástí internetu, pravdivost či nepravdivost už si nejde jen tak ověřit googlením. Tedy první lekce roku 2023: Ověřování informací nabývá úplně jinou hodnotu a musíme hledat cesty, jak je zapojit do běžné praxe.

[2] Být autentický, nezaměnitelný, originální. Nárůst užívání těchto slov mě vůbec nepřekvapuje. Pokud se totiž generované texty stávají součástí produkce, ty negenerované nabývají na hodnotě. Oxfordský filosof Luciano Floridi upozorňuje na jeden důležitý fakt. Generativní umělá inteligence nerozumí tomu, co generuje. Nechápe význam svých sdělení, a tedy nemůže svou činnost ani reflektovat. Autenticita a nezaměnitelnost ale spočívají právě v reflexivitě, v myšlení o myšlení. Tu umělá inteligence nemá. Korejský filosof Byung-Chul Han říká, že lidé nejspíš začnou časem umělou inteligenci napodobovat. Budou se učit z jejích textů a styl produkce přejímat. To je ale velmi problematické, neboť umělá inteligence tvoří svoje výstupy úplně jinak než my lidé. Josef Šlérka z Karlovy univerzity přirovnává postupy generativní umělé inteligence k T9. Tu si možná vybavujete z dob tlačítkové Nokie, u novějších mobilních telefonů se tomu říká našeptávač. T9 i našeptávač fungují tak, že domýšlejí slova a jejich návaznost nejobvyklejším možným způsobem. U generativní umělé inteligence to není tak zjevné, nicméně i ta produkuje nejobvyklejší možný obsah. Han spatřuje nebezpečí právě v této předvídatelnosti. Pokud totiž někdo přemýšlí předvídatelně, jak může být zároveň překvapivý a autentický? Druhá lekce roku 2023: Stojí za to podržet si oblasti, do kterých generativní umělou inteligenci nepustíme.

[3] Jeden výraz s dovolením k výše uvedeným přidám: dopaminový detox. Posloucháte rap? Pokud ne, pak možná tolik nenarážíte na toto téma v hudební tvorbě. Když slovní spojení “dopamin detox” vyhledáte na Spotify, zobrazí se vám 45 písní s doslovným názvem v různých jazycích a dalších několik stovek tracků různých žánrů s tématem dopamin. Většina právě z roku 2023. Tématy písní jsou nespavost, závislost, neschopnost odlepit se od obrazovky. “Ich brauch ein dopamin detox,” zpívá Gabriel Kelly. “Mám vyčerpanej dopamin,” přizvukuje Viktor Sheen. “Now, there`s a brand new kind of loneliness,” dodávají Emma a Jordan. Co zpěváci zatím moc nereflektují je závislost na umělé inteligenci. Na té její lehkosti, rychlosti a bezstarostnosti, kterou my lidé nedisponujeme. Třetí lekce roku 2023 by tedy mohla znít: Byť je lidské myšlení těžkopádné a pomalé, má svůj význam a stojí za to jej pěstovat. Bude se vám pak lépe spát a budete mít větší radost ze života.

 

[4] Nakonec vám adventně posílám Skácelovu Uspávanku s chlapcem, který dělá stojku na hlavě. Kdysi dávno jsem tuto báseň obřím písmem napsala na fasádu školky. Mnoho let jsem ji četla dvakrát denně, při předávání i vyzvedávání svých dětí. Doteď se mi neočetla. S rokem 2023 krásně ladí.



Shrnutí:
1) Ověřování informací is the new black. 2) AI se hodí někde, někde vůbec. 3) Pěstovat myšlení má větší význam než kdy dřív.

—-

Tohle je EdTech Newsletter, pravidelné psaní do e-mailové schránky o technologiích ve vzdělávání a o všem, co k tomu patří. A já jsem Klára Pirklová, autorka tohoto newsletteru, holka z e-learningu a máma 4 školáků. Dnešní newsletter odchází na 4500 e-mailových adres.

 

Co nabízím:

TOHLE JE #EDTECH NEWSLETTER.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.