fbpx

Milí lektoři,

považujete se spíš za digitální imigranty či digitální domorodce? Zdá se, že nezáleží tolik na nadšení, jako spíš na vašem datu narození, jak ukazuje Marc Prensky ve svém slavném článku. Zažili jste ještě plně offline dětství, nebo už ne? Je pro vás přirozenější číst texty z monitoru či si je tisknout? Sledujete spíš televizi podle programu, nebo preferujete streamovací platformy? Udělejte si tento sranda-test a možná budete mít o něco jasněji. 

 

Dnes mám pro vás pár rychlých předprázdninových tipů. 

[1] Pavel Hodál učí informatiku v angličtině. Anglicky se ptá, studenti mu odpovídají trochu česky a trochu anglicky. Chyby jim neopravuje. Krátké video z jeho hodiny najdete tady

[2] Lingvisté z Masarykovy univerzity vyvíjejí českou obdobu Grammarly. Nový korektor češtiny by měl opravovat překlepy, pravopis i gramatiku. Jeho beta verzi už si můžete vyzkoušet. Co? Dobrý? Špatný?

[3] Víte, co je anglické binge watching? Obvykle se tento výraz objevuje v souvislosti se streamovacími platformami jako Netflix a v doslovném překladu znamená “nárazové sledování”. 

[4] Co bych vám doporučila pro binge watching na prázdniny? Naposledy jsem se hodně zasmála u Senior Year. Studentka maturitního ročníku upadne do komatu a vzbudí se za 20 let. Blbost, řekneme si. Film ale velmi vtipně přibližuje rozdíly mezi digitálními domorodci a digitálními imigranty. Najdete ho na Netflixu. 

[5] Možná se ve všech těch nálepkách digitální domorodec, imigrant, generace X, Y, Z ztrácíte. Kde se tato označení vlastně vzala?

 

Vaše,

Klára Pirklová


 

Toto je EdTech Newsletter, který vám přináší trendy a inspiraci ze světa vzdělávání a technologií. Vyznačuje se mírným techno-optimismem. 🙂 

A kdo jsem já? Já jsem Klára Pirklová, lektorka a learning designerka na volné noze. Moje superpower je propojování světa vzdělávání a digi technologií. Učím lektory učit online, vést webináře, designovat audio či video kurzy, řídit vlastní projekty, nebát se být podnikaví, kreativní a smělí. Konzultuji, mentoruji a právě otvírám kurz, kde se lektoři jazyků naučí zavádět technologie do kurzů tak, aby jim to uvolnilo ruce.

Máte otázku? 

Napište mi na info@klarapirklova.cz

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.