fbpx

Milí lektoři,

už 9 dní je válka na Ukrajině a zprávy, které odtud přicházejí, jsou čím dál šílenější. Člověk v tísni má na druhou stranu za týden na kontě jednu miliardu korun. Obojí mi přijde skoro stejně neuvěřitelné.

I mezi jazykovými lektory se zvedla obrovská vlna solidarity. Virtuální jazykovka Broni Sobotky učí angličtinu a zároveň finančně pomáhá Ukrajině. Dobrovolní lektoři češtiny pro cizince se organizují v této skupině.

Řada lektorů teď také pomáhá tlumočit z ruštiny a ukrajinštiny v asistenčních centrech pro uprchlíky. V databázi pomahejukrajine.cz je aktuálně přes tisíc nabídek pomoci s tlumočením. 

A o čem budu dnes psát já? No, právě o lektorech. 

Enjoy, Klára

 


 

EdTech TRENDY

S více než 20 jazykovými lektory již pár měsíců připravujeme konferenci Učíme jazyky ONLINE 2022. Mám za sebou asi tak 50 hodin rozhovorů s lektory. Jaké trendy z nich vystupují? 

Možná se budete divit, ale stále je to minimalismus. Zdá se, že čím méně aplikací, tím více jejich pokročilých funkcí čeští a slovenští lektoři využívají. Mezi držáky patří nástroje pro tvorbu materiálů do lekcí (Canva, Google Slides), ale také nástroje pro gamifikaci výuky (Quizlet, Genially).

Zdá se, že o trochu více oproti loňsku vstupují do výuky videa a dokonce i audia – ať už v podobě podcastu či jednoduchých audio souborů, které se vkládají přímo do výukových materiálů. 

Z hlediska organizace materiálů si stále nejlépe stojí Google Classroom. Zdá se být univerzálním nástrojem pro blended kurzy i flipped classroom. Lektoři jej používají pro individuální výuku i pro skupiny. 

 


 

EdTech TIPY  

Mým dnešním EdTech tipem je tedy právě konference Učíme jazyky ONLINE 2022. Pomůže vám zorientovat se v tom, co se aktuálně v českém a slovenském jazykovém světě děje. Pomůže vám ale také zlepšit vaše vlastní pracovní procesy

Stejně jako loni při prvním ročníku i letos dbáme na to, abyste strategie řečníků zvládli hned promyslet či uvést do praxe. Video prezentace řečníků budou tedy 20min dlouhé. Ke každé prezentaci navíc bude k dispozici i pracovní list. Vaše dotazy vám řečníci zodpoví při panelových diskuzích.

Konference je opět zdarma. Odnést si z ní můžete ale Balíček, který je letos obzvlášť promyšlený, aby pomohl růst lektorům na volné noze

Na konferenci se můžete zaregistrovat tady: Učíme jazyky ONLINE 2022. 


 

EdTech HVĚZDY

Na úterý 8.3. od 9:30 jsem si pozvala k rozhovoru Jitku Pourovou, dlouholetou lektorku češtiny pro cizince. Budu se jí ptát na to, jak začít s výukou češtiny jako cizího jazyka. Tedy jak pomoci těm, kteří se aktuálně potřebují učit česky. 


Máte otázku ke konferenci Učíme jazyky ONLINE 2022? Máte otázku na Jitku Pourovou? 

Napište mi na info@klarapirklova.cz

 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.