fbpx

Problémem současného studenta není nedostatek informací, nýbrž jejich nadbytek. Jak jim můžeme pomoci?

1. Stovky miliónů zdrojů

Když se chtěl člověk učit cizí jazyk na začátku 90.let, musel vyrazit do knihkupectví a vzít za vděk knihami a učebnicemi, které byly na trhu. Když se chce učit dnes, má na jedno kliknutí k dispozici stovky miliónů zdrojů.

2. Autentické materiály

Může se projít sbírkami světoznámých muzeí,  přečíst si o známých osobnostech, poslechnout si zprávy v cizím jazyce.

3. Zjednodušené materiály

Ačkoli ještě není na pokročilé úrovni, aby zvládl poslouchat třeba BBC, stále má kam jít. Třeba poslouchat zjednodušené zprávy či se věnovat zjednodušené četbě?

4. Problém je nadbytek

Někteří studenti přesně vědí, kam jít, kde je to baví, kde jazyku rozumějí. Ti se pak v jazyce posouvají velmi rychle. Většina studentů to však neví. Nemají vypěstovanou informační gramotnost. Nevědí, kde hledat informace, jak je zpracovávat, jak se učit, ani jaké zvolit strategie.

5. Učitel jako kurátor

Slovo kurátor známe spíše v souvislosti s uměleckými sbírkami. Kurátor je člověk, který má za úkol vyhledat vhodné artefakty, roztřídit je a uspořádat tak, aby tvořily smysluplný celek. V současné době se však o kurátorství hovoří i v souvislosti s výukou. Jako učitelé se totiž stále častěji dostáváme do situace, kdy je třeba studenty navigovat. To znamená definovat cíle, vyhledávat a třídit vhodné zdroje, ukazovat jim strategie pro uchovávání informací, ale také pomoci výukovou zkušenost reflektovat a zhodnocovat.

Cítíte se i vy někdy býti kurátory?

 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.