fbpx

Učíte online? Učíte se online? Digitální prostor sám o sobě není bez problémů. Zase se ho ale nemusíte přehnaně děsit. Stačí, když si navyknete dodržovat pár základních pravidel.

1) Hesla mají smysl

Pokud si v rámci nějaké aplikace tvoříte nový profil, volte pouze silná hesla. To platí pro videokonference, LMS, sociální sítě, e-maily a všechny další aplikace, na nichž vedete jakoukoli formu komunikace se svými studenty. 

2) Zálohujte, zálohujte, zálohujte

Počítač vám může kleknout a o důležitá data můžete přijít prakticky kdykoli. Zálohujte si je.

3) Chraňte si osobní data

Uvádí se, že základní měnou v online světě nejsou peníze, nýbrž osobní údaje. Reflektujte tento fakt. Nakládejte s osobními daty uvážlivě. 

4) Kyberšikana se neděje pouze u dětí

Kyberšikana zahrnuje také kyberstalking, kyberharašení či sexting. Ty v první fázi mohou vypadat dosti nevinně. Často vycházejí z faktu, že digitální prostor se zdá být od reálného oddělený.

5) Dezinformace útočí na každého

S dezinformacemi se v současné době zřejmě i vy setkáte častěji, než je vám milé. Učte se je rozpoznávat. Učte se reagovat, když vás někdo přesvědčuje o jejich pravdivosti.

6) Technostres a informační přetížení

Všudypřítomnost internetu působí pocit nekonečné pracovní doby, což může mít za následek problémy s odpočinkem a pocitem pohody. Učte se v tomto pracovat s osobními hranicemi.

7) Ochrana zdraví a psychická pohoda

Pod ochranu zdraví v digitálním prostředí lze zařadit jak ergonomické prostředí pro práci a dostatek pohybu, tak nastavení osobních hranic. V poslední době však bývá velmi diskutovaná vůbec samotná schopnost “být offline”. Dovedete být jeden týden v roce bez digitálních technologií?

Obecně se jeví, že čím lépe si člověk dokáže digitální prostředí hlídat a nastavovat, tím lépe se mu v něm pracuje a studuje. 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.