fbpx

Mám 4 děti a na začátku letošního roku jsem začala podnikat. Pole mého podnikání – učení angličtiny – navíc vyžaduje, abych stále pracovala na své angličtině. Jak to dělám a jak si v tom všem zvládám udržovat zdravý rozum? Díky strategii TIME-BLOCKINGu. Ráda bych se dnes – před začátkem nového školního roku – rozepsala o tomto systému organizace času trochu víc.

TIME-BLOCKING – jednoduchý, ale účinný nástroj

Někdy předloni jsem v zahraničním článku narazila na pojem TIME-BLOCKING. Zaujal mě svou jednoduchostí a přitom úderností. Sousloví time-blocking se dá přeložit jako “blokování času” či ještě trochu volněji “porcování času”. Celá idea této strategie je založená na tom, že si “naporcujete” čas podle svých potřeb. Tedy ne že vás naplno schlamstne nekonečná řada denních úkolů. Že svému času vládnete vy a ne naopak.

Pro matku, která má na starost domácnost, školu, obědy, zvířectvo, rozvoj dětí, logopedii a dalších tisíc úkolů denně, avšak nemá nad sebou žádného šéfa, je tato strategie naprosto klíčová. Taktéž může být pro všechny, kteří pracují z domu, na volné noze, hledají balanc mezi prací a rodinou apod.

Porcování času a  ZÁCHYTNÉ BODY

Jak konkrétně time-blocking funguje? Ukažme si to na “porcování” takového typického pondělí. Máte před sebou pondělí, dvacet čtyři hodin čistého času a potřebujete toho hodně udělat. A ještě nějaký ten čas na tu angličtinu, kdyby se tam dal vmáčknout. Dá! Jak?

Vezměte si denní diář či si otevřete Google Calendar, případně využijte můj pracovní list pro TIME-BLOCKING. Důležité je, abyste viděli své pondělí reálně rozprostřené v čase. Od doby, kdy vstanete do doby, kdy jdete spát. Kolik je to celkem hodin? Od 6:00 do 22:00 je to přesně 16 hodin, hezkých osm vám zbyde na kvalitní spánek, neboť spát se taky někdy musí, že?

Dobrá tedy, a co s těmi 16 hodinami uděláte? Já jako pracující máma mám několik ZÁCHYTNÝCH BODŮ dne, které jsou naprosto zásadní, protože mě udržují při zdravém rozumu. Pokud je vynechám, nedobře pro mě. Klíčová je pro mě dobrá příprava do nadcházejícího dne. Vstát, hodit se do gala, trochu číst, patnáct minut cvičit a teprve potom jít chystat děti.  Celé mi to zabere asi 45 minut. Šup tam s tím: 6:00 – 6:45 “ranní start”. V kalendáři si tento časový úsek hezky barevně vyšrafuji, abych věděla, že to není chvíle pro práci, mobil či jiné zajímavosti. I děti vědí, že máma teď není k dispozici.

Další záchytným bodem je čas po odevzdání dětí do školky a školy. Výdech, nádech, hodina rychlé chůze na čerstvém vzduchu, šup tam s tím: 8:00-9:00 “pohyb”. Neméně důležitý je výdech po dopoledním pracovním bloku. Tento výdech zahrnuje oběd v klidu, protažení, angličtinu i pohodovou chvíli se staršími dětmi, které přijdou ze školy: 12:00-14:00 “polední pohoda”. Předposledním záchytným bodem je pak čas mezi 17:00-18:00 “rodinná večeře”.

Co se děje s časem mezi ZÁCHYTNÝMI BODY?

Čas mezi záchytnými body si můžete, ale nemusíte detailně plánovat. Já osobně to dělám jen tehdy, pokud mě čeká náročný den s mnoha pochůzkami, úkoly či projekty a potřebuji si ve všem udělat jasno. Pak si vizuálně “vyblokuji”, tj. barevně fixkami vyšrafuji celý den. Běžně to ale nedělám. Chci si zachovat volnost a prostor pro improvizaci.

Je takové plánování ČASOVĚ NÁROČNÉ?

TIME-BLOCKING je zajímavý tím, že zabere minimum času. Mnohdy stačí pouze jednorázově zpracovat své ZÁCHYTNÉ BODY na A4,  připnout na pár dní na ledničku a máte jasno. Pokud je to váš šálek kávy, můžete tak učinit častěji či denně, ale podmínka pro úspěšné zavedení systému TIME-BLOCKINGU to vůbec není.

A kam mám vmáčknout tu angličtinu?

Pokud si chcete osvojit cizí jazyk, je potřeba počítat s tím, že vám to ZABERE URČITÝ ČAS. Čas, který si musíte ukrojit ze svých 16 produktivních hodin. Toužíte-li po pokroku, je potřeba si tento čas “vyblokovat”. Vizuální či jen mentálně. Můj čas pro angličtinu je po obědě, v bloku nazvaném “polední pohoda”. Neurčuji si, kolik času přesně angličtině dám, ale většinou je to více než půlhodina. Kouknu na nějaká videa na youtubu, třeba si pustím písničky s titulky, poslechnu vícekrát. Jindy si čtu oblíbené blogy matek Američanek, poslouchám podcasty, nové fráze si přeříkávám nahlas, někdy zapíšu. Jiné dny si chatuji se zahraničními přáteli, učím se nové fráze zpaměti či sleduji zahraniční zdroje pro svou práci. Úplně podle nálady, avšak s danou pravidelností.

Pokud si angličtinu “vyblokujete”, aspoň orientačně, dáte sami sobě jasně najevo, že je to vaše priorita. Dáte jí auru důležitosti. A tu pro svou angličtinu chcete, protože právě tato aura důležitosti vám zaručí trvalý pokrok.

Tak zdravému rozumu zdar a hlavně – úspěšný start do toho nového školního roku přeji! 

 

 

 

 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.