fbpx

Milí lektoři, milé lektorky,

odhadnete, jaká je průměrná hodinová mzda profesionálního lektora jazyků na volné noze?

 

A: 300 Kč – 500 Kč

B: 500 Kč – 600 Kč

C: 600 Kč – 800 Kč

 

Chvíli se nad tím zamyslete. Dnešní newsletter je totiž o podnikavosti.

Enjoy,

Klára Pirklová

 

P.S. Po půl roce otvírám program 10 týdnů pro váš projekt určený pro dobrý start lektorských projektů. Běží už po šesté a pokaždé z něj vzejde několik skvělých projektů. Malá skupinka. Individuální přístup.

 

[1] Jaká máme data o lektorech? V uplynulém roce mě oslovily desítky tvůrců lektorských aplikací s nabídkou spolupráce. Mám velmi přísná kritéria, za jakých jsem ochotná se sejít vůbec k první schůzce. Tvůrce Flowlance jsem odpálkovala dvakrát. Pak ale napsali něco, co mě přesvědčilo: “Dělali jsme rozsáhlý průzkum mezi českými lektory. Máme zajímavá zjištění. Chceme je sdílet.” Při meetingu jsem pokládala samé vlezlé dotazy. Až jsem zjistila, že se jim opravdu podařilo něco unikátního. Pomocí několika kol průzkumů dobře zmapovali situaci českých jazykových lektorů. Domluvili jsme se na sérii článků*, které postupně odkryjí několik specifik této profese. Články budu postupně sdílet (a komentovat) prostřednictvím tohoto newsletteru.

 

[2] Kolik si tedy vydělá profesionální lektor? Odpověď na úvodní kvíz: B je správně. Podle zjištění Flowlance se sazba profesionálního lektora jazyků pohybuje kolem 550 Kč na 60 minut výuky (odkaz na celý článek). Hádali jste správně? Jste překvapeni? Zjištění pokračují. Průměrná hodinová mzda začínajícího lektora se naproti tomu pohybuje kolem 250 Kč za 60 minut. Tato částka upřímně překvapila mě. Stejnou částku jsem totiž dostávala v jazykovce jakožto studentka před 20 lety, na živnostenský list. Odečtěte si náklady, daně, čas na přípravu… Zbyde vám almužna.

 

[3] Jak je to s počtem odučených hodin? Profesionální lektor za uvedenou částku odučí týdně 15-20 hodin. Začínající lektor, který si lektorováním spíše přivydělává – odučí průměrně polovinu, 7 hodin týdně. Co je však velmi zajímavé zjištění – a vyplývá ze srovnání dat ze dvou zdrojů. Profesionálním lektorem se stane jen malé procento začínajících lektorů. Může se tedy jevit, že jazykových lektorů je hodně. Většina jsou ovšem lidé s krátkým lektorským cyklem. Jinými slovy, začínající lektor končí s lektorování stejně rychle jako začal a odchází dělat jinou práci.

 

Profesionálním lektorem se stane 
jen malé procento začínajících lektorů.

 

[4] Kdo uspěje? Uspěje ten, komu nechybí podnikavost. To víme nejen z uvedeného lektorského průzkumu. Ukazují to i zjištění Evropské komise. Ta říká, že podnikavost je kompetence, v níž je potřeba se zdokonalovat úplně stejně jako ve svém oboru. Je složena z řady dílčích dovedností jako přebírání inciativy, osobní efektivita, tvořivost či vyhledávání příležitostí.

[5] Jak rozvíjet u lektorů podnikavost? Podnikavost, to tedy není jen cenotvorba (byť ta je zrovna u lektorů naprosto zásadní). Na Instagramu jsem vám vyhledala příklady skvělých podnikavých lektorů. Všimněte si, že mají mnoho společného. Jdou s kůží na trh. Spolupracují. Vědí o svých přednostech. Odmítají ustrnout.

 

SHRNUTÍ:

Začínající lektor vydělá 250Kč / 60 min.
Profík naproti tomu 550Kč / 60 min.
Rozdíl mezi jedním a druhým spočívá v podnikavosti.

 

*Můj primární cíl je sdílet hodnotná data. S Flowlance jsem se ale domluvili i na affiliate spolupráci. Pokud se rozhodnete platit předplatné v jejich aplikaci po rozkliknutí tohoto článku, já dostanu z transakce malou provizi. Přijde mi fér to tady sdělit.

Tohle je EdTech Newsletter, pravidelné psaní do e-mailové schránky o technologiích ve vzdělávání a o všem, co k tomu patří. A já jsem Klára Pirklová, autorka tohoto newsletteru, holka z e-learningu a máma 4 školáků. Dnešní newsletter odchází na 4560 e-mailových adresa.

Co nabízím:

Program pro dobrý start lektorského projektu: 10 týdnů pro váš projekt

Chcete tvořit video kurzy? Zvládnete to už za 5 týdnů.

Webinář: AI pro lektory

TOHLE JE #EDTECH NEWSLETTER.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.