fbpx

závěr šíleného roku 2022 se konečně blíží a s ním snad i naděje nového nádechu.

Možná to tak nevnímáte. Možná vás znepokojují odevšad vyskakující zmínky o umělé inteligenci, která vás ve vaší práci dřív nebo později nahradí.

Možná řešíte výpadky v příjmech, z nichž není zcela patrné, zda už je ekonomická recese v plné síle, nebo spíš teprve začíná.

Možná vámi otřásají globální problémy, ať už symbolizované klimatickým odpočítávadlem na Letné či zprávami o válečných zločinech v Chersonu.

Ať tak či tak, nový nádech si zasloužíte.

V dnešním EdTech Newsletteru se tedy dočtete o jednom jediném, o ZJEDNODUŠOVÁNÍ.

    Vaše holka z e-learningu,

    Klára Pirklová

     

    [1] Nemít všechno v podnikání fancy je OK. Chcete inspiraci? Tak jo, třeba Kuba Čáslava. Tenhle úspěšný lektor angličtiny svůj úspěch nevystavěl na perfektních textech, brandových barvách, pečlivě naplánované marketingové strategii a už vůbec ne na vymazleném webu. Ne, na webu rozhodně ne.

     

    [2] Nemít předplatné všeho je OK. Pokud vám slouží Netflix a Spotify, je to bezva. Stačí jen včas rozpoznat, kdy začínáte sloužit vy jim. Jsou ale služby, které tak snadno zrušit nejde. Rušit třeba předplatné na Vimeo znamená přesunout desítky či dokonce stovky videí jinam. Podobně je to s předplacenými webovými či výukovými platformami. Přesouvat obsah z placené služby na neplacenou bývá bolestivé a nákladné. Think before you subscribe.

    [3] Nerůst je OK. Stagnují vám letos příjmy? Nejste sami. Možná vám zvedne náladu zjištění, že růst nemusí být něco, o co bychom měli za každou cenu a v každé fázi života nutně usilovat.

     

    [4] Nemít všechno skvěle promyšlené je OK. Letošní rok byl hardcore sám o sobě. Pokud jste se k tomu stěhovali, měnili práci, řešili partnerskou krizi či naopak třeba vstoupili do svazku manželského, je úplně normální, že nemáte všechno srovnané. Ano, američtí psychologové T. H. Holmes a R. H. Rahe tohle všechno označují za stresory, a to nemalé. Mimochodem, nenechte se mýlit, lidé za vymazlenými insta profily to mají zrovna tak.

     

    [5] Cítit se osaměle je OK. Michelle Obama v nové knize The Light We Carry označuje osamělost za problém nikoli jednotlivce, ale celé americké společnosti. Osamělost lze identifikovat u lidí bez ohledu na věk, barvu pleti, sociální status či výši výdělku. Bylo by bláhové si myslet, že v Evropě to máme jinak. Osamělost je fenomén doby, se kterým se každý musí popisovat po svém. Obama tak činí pomocí své knihy.

     

    [6] Mít toho plný kecky je OK. Mluví o tom nejen Michelle Obama, ale také Michelle Losekoot společně s Bárou Filáčkovou. Jejich podcast Plný kecky vám pomůže obrátit se k sobě a na konci roku zrevidovat, co je potřeba.

     

    [7] Nezajímat se o umělou inteligenci je OK. V posledních týdnech jste možná zaznamenali humbuk kolem nástrojů, které využívají umělou inteligenci na bázi neuronové sítě. Takové nástroje umí překládat, programovat, generovat obrázky, ale také blogové příspěvky, básně a prý dokonce i celkem obstojnou bakalářku. Není divu, že je kolem toho takový hype (česky humbuk). Na druhou stranu ale nejde o nic zcela nového, co by spadlo z nebes. Neuronové sítě prodělávají postupný vývoj již celá desetiletí a stále jsou nedokonalé. Teď akorát dostaly nový kabátek, který je dělá přístupnější veřejnosti. Ano, bude fajn, když někdo promyslí, jak s tím naložit. Ale ne, nemusíte to být zrovna vy.

     

    Dnes skončím u pohádkové sedmičky. Koneckonců, advent a Vánoce nás samy zvou k jednoduššímu, až pohádkovému prožívání času.

     

    Tak vám přeju, ať se vám podaří třeba jít si zabruslit, péct jen pro radost, ponořit se naplno do deskovky nebo se vrátit na čas k pletení.

     

    Krásné svátky a víte jak, nezapomeňte dýchat.

    —-

    Tohle je EdTech Newsletter, pravidelné psaní do e-mailové schránky o technologiích ve vzdělávání a o všem, co k tomu patří. A já jsem Klára Pirklová, autorka tohoto newsletteru, holka z e-learningu a máma 4 školáků. Dnešní newsletter odchází na 3441 e-mailových adres.

    Co nabízím:

    Chcete tvořit video kurzy? Zvládnete to už za 5 týdnů.

    Učíte jazyky online a potřebujete vzpruhu? Pomůže vám tento kurz.

    Potřebujete prokonzultovat vznikající projekt? Nabízím konzultaci či mentoring.

     

     

    TOHLE JE #EDTECH NEWSLETTER.

    PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

    Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

    Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.