fbpx
Milí lektoři,
 
přiletěl k vám EdTech newsletter, pravidelná elektronická pošta k tématům vzdělávání a digitální technologie. 

Víte, co všechno se stihne udát na internetu za jednu jedinou minutuProč je dobré kopírovat, ale nezůstat kopistouChcete se naučit posílat video zprávy e-mailemZajímá vás, jak vnést tvorbu do výuky jazykůPak se začtěte. 

Zdravím,
Klára Pirklová 
 
P.S. Stáhněte si e-book Digitální výuka cizích jazyků. Má skvělé reference a je zdarma. 
 

 
EdTech TRENDY
 
Co se stihne na internetu udát za 60 vteřin?
 
Jak ukazuje projekt Data Never Sleeps, internet používá aktuálně 65% světové populace. Ti generují každou jednu minutu překvapivé množství dat. Na Instagramu přibyde každou jednu minutu 65 tisíc fotografií, uživatelé Twitteru napíšou 575 tisíc tweetů, youtubeři vyprodukují každou minutu 694 tisíc hodin videí. A tím to zdaleka nekončí. Trochu džungle, right? Nabízí se otázka, jak v takové džungli učit a tvořit

Jednu z odpovědí nabízí článek výtvarnice Marie Mrňávkové s příznačným názvem Jak se inspirovat, abychom nekopírovaliPoukazuje na to, že vyhledávat a inspirovat se zkušenějších třeba z Pinterestu či Instagramu naprosto dává smysl. Dělají to děti, dělali to staří mistři.

Jak ale dodává, v určitou fázi je třeba přestat s hledáním: “Dnes už mohu ve vší skromnosti říci, že nehledám, ale nalézám. Pracným 20letým prošlapáváním cesty experimentování, nepodarků a slepých uliček jsem se dobrala ke svému rukopisu a každá další hračka, zvláště ta z volné tvorby, je pro mne samotnou radostným objevováním. Je dobré dát si tu práci a zkusit hledat cestu ke svému zdroji. Navázat vztah se svými Múzami.” 

Ač je článek z prostředí výtvarné tvorby dětských hraček, nabízí řadu odpovědí i online lektorům a online tvůrcům. Vřele jej doporučuji k přečtení celý.  

 


 
EdTech TIPY  
 
Kolik napíšete za den e-mailů?
 
Statista uvádí, že v roce 2022 si celosvětově lidé mezi sebou pošlou 333 miliard e-mailů každý den. Přitom je zjevné, že toto číslo nijak neklesá. Naopak. 
 
Pokud nepíšete všemi deseti, možná stejně jako já oceníte vychytávku k odesílání video zpráv. Mojí oblíbenou aplikací pro tento účel je Loom. Natočila jsem pro vás krátkou instruktáž, jak video zprávu naplánujete, vytvoříte a odešlete, aniž byste ztráceli čas zbytečnými technikáliemi.
 

 
EdTech HVĚZDY
 
Malujete? Chcete vnést výtvarnou tvorbu do hodin cizího jazyka? Karolína Shipstead pořádá webinář, kde vám dá možnost zaujmout roli studenta promyšlené Content and Language Integrated (CLIL) hodiny.
 
Mimochodem, Karolína je přesný opak kopisty (viz článek výše). Její přístup k výtvarce i jazyku je nesmírně zajímavý a inspirativní. 
 

 
Tak jo. Od koho se inspirujete? Využíváte video zprávy ke komunikaci se studenty? Zaujalo vás jiné téma newsletteru?
 
Napište mi na info@klarapirklova.cz

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.