fbpx

Aby byla online skupinová lekce úspěšná, vyžaduje to od všech zúčasněných dodržování několika základních pravidel. Ze své zkušenosti jsem vychytala pár nejožehavějších problémů a svým studentům k nim sepsala k pět srozumitelných řešení. Pokud učíte děti a mládež, pět hlavních pravidel rovnou přeskočte a sjeďte až úplně dolů k dodatku.

 

1. Buďte připraveni

Zapište si do kalendáře čas setkávání. Uložte si jej také na dobře dostupné místo ve svém počítači. Před setkáním samotným si připravte k ruce papír a tužku, pokud byste si potřebovali dělat poznámky (např. pro práci ve dvojicích). Pro lekci samotnou si najděte klidné místo v domě.

 

2. Otestujte si své internetové připojení

Internetové připojení i v rámci jednoho bytu může velmi kolísat. Vliv na to může mít vzdálenost od routeru či počet jiných aktuálně připojených přístrojů. Internetové připojení v jednotlivých částech domu si můžete zkontrolovat přes web rychlost.cz. Minimální hodnota pro bezproblémové připojení je 10Mb/s (upload i download) a alespoň základní stabilita připojení. Pokud je vaše klidné místo příliš daleko od wi-fi routeru, zvažte připojení prostřednictvím síťového kabelu. Pokud vám přesto v lekcích připojení kolísá, jako první pomoc pomůže, když si vypnete své video. Pokud se s obdobnými problémy nechcete potýkat, zvažte investici do lepšího internetového připojení.

 

3. Choďte včas

Pro společné učení máme velmi omezený čas. Abychom stihli vše podle plánu, potřebujeme se sejít včas. Ve skupinových kurzech je to o to důležitější. Choďte na hodiny prosím včas.

 

4. Naučte se používat výukové technologie

Naučte se používat technologie, s nimi pracujeme. Bude se vám to hodit nejen pro naši výuku. Využijte instrukce k jednotlivým nástrojům, které máte k dispozici. Natrénujte si práci s nimi.Ve videokonferenčním nástroji si předem vyzkoušejte funkce vašeho mikrofonu a kamery. Vyzkoušejte si, jak psát na obrazovku i jak psát do chatu. V Google Classroom prozkoumejte položky Stream a Práce k kurzu. Naučte se vkládat audio komentáře. Naučte se nahrávat audio nahrávky. Natrénujte si práci s technologiemi se svými rodinnými příslušníky. Většinou stačí jednou dvakrát z jednoho pokoje do druhého a jste mistři. 

 

5. Používejte mikrofon a sluchátka

Mikrofon a sluchátka vám (a nejen vám) velmi zkvalitní celou výukovou zkušenost.

Pokud učíte děti a mládež, budou se vám hodit i toto drobné rozšíření:

Zašesté, nezapomeňte se před hodinou převléknout z pyžama do něčeho vhodnějšího.

Zasedmé, malujte na sdílenou obrazovku, jen pokud jste k tomu vyzváni.

Zaosmé, pokud vedle v místnosti štěká pes či tam řve váš mladší bratr, vypněte si na chvíli svůj mikrofon.

Zadeváté, nesdílejte se spolužáky ani učitelem žádný nevhodný obsah (ani v soukromém chatu).

Zadesáté, pěstujte vzájemnou laskavost a velkomyslnost, spolužáci i učitelé jsou jen lidé a občas se prostě nedaří.

 

Ready? Steady?

Tak teď už jen: Go!

Učíte cizí jazyky online? Chcete se zorientovat ve výukových metodách cizích jazyků v online prostoru? Připravuji na toto téma rozsáhlý materiál. Buďte první, kdo se o něm dozví. Přihlaste se k ODBĚRU NEWLETTERU

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.