fbpx

Chcete se vrátit po letech k angličtině, ale tápete, za jaký konec to uchopit? Vlastně se v tom celkem ztrácíte, protože těch zdrojů je nějak moc?

Pak jste tu správně. Pokud se chcete pustit sami do studia angličtiny online zdarma, mám pro vás 4 tipy na zcela výjimečné weby.

 1) ESOL Courses

Zkratka ESOL znamená English to Speakers of Other Languages. Zní to složitě, ale vězte, že tyto stránky jsou tak uživatelsky přátelské a jednoduché, že vám z toho srdce poskočí. Najdete zde interaktivní poslechová cvičení, kvízy či hry k procvičování angličtiny. Úkoly jsou přehledně rozčleněné do kategorií vocabulary, grammar a listening.

2) FLO-JOE

Tento procvičovací web vznikl před 20 lety z iniciativy dvou učitelů angličtiny. Ti připravovali své  studenty na cambridgeské zkoušky a chtěli, aby toho studenti nastudovali co nejvíce sami doma. Narazili však na nedostatek materiálů pro samouky. A tak začali systematicky budovat web, který by takovou službu poskytoval. Flo-Joe nejenže takové materiály nabízí, ale zároveň ukazuje, kudy se vydat dál, jaké kroky podnikat, pokud chcete u cambridgeských zkoušek uspět.

3) ELLLO 

ELLLO neboli English Listening Lesson Library Online. Název tohoto webu zní naprosto šíleně. Jakmile jej však otevřete, budete nadšeni. Web je velmi přehledně uspořádán. Snadno na něm najdete sekci určenou pro vaši úroveň. Můžete hrát hry, vyplňovat kvízy, procvičovat gramatiku, vše se ale točí kolem poslechu. Natrénujete si tu tedy především poslech, porozumění a schopnost správně reagovat. Na své si přijdou zejména začátečníci, kterým ELLLO pomůže zopakovat úplné základy jazyka.

4) FORVO

Poslední můj tip je web, na který dřív nebo později posílám většinu svých studentů. Velmi si jej pochvalují. Jedná se o web, který vám interaktivním způsobem pomůže zapracovat na výslovnosti. Na web je potřeba se zaregistrovat, nicméně obsah je zcela zdarma, případně můžete poslat svůj příspěvek formou daru. Jeho velikým plusem je přehlednost a systematičnost. Pokud máte pocit, že se potácíte na místě kvůli výslovnosti, tenhle web vám pomůže.

Jak se neztratit ve světě online zdrojů?

Vězte, že takovou otázku si nepokládají jen studenti, ale také učitelé. Úžasných materiálů pro výuku angličtiny je dnes opravdu požehnaně. Mnohem více než může jeden člověk potřebovat. Důležitější než hledat nové a nové zdroje, je tedy spíš se dobře zorientovat a vytvořit si určitý systém

Svým studentům radím:

1) co nejdřív si vyšrafovat čas na sebevzdělávání v kalendáři, 

2) definovat si cíl, který je zcela konkrétní a měřitelný,

3) a definovat jej tak, abyste kvůli němu chtěli “vstávat ve 3 v noci a běžet maraton”

 

Budiž vám tento seznam dobrým pomocníkem

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.