fbpx

V důsledku opatření proti korovaviru si teď nějakou dobu nepocestujeme. Naštěstí ale existují technologie, které tuhle nepříjemnost pomáhají překlenout. Jako třeba skok do virtuální reality.

Virtuální realita, jak ji známe

Že jste o virtuální realitě četli, či ji viděli ve sci-fi filmech? Máte ji zaškatulkovanou jako něco, co bezprostředně předchází apokalypse? Vězte, že virtuální realita je už dávno součástí našich životů. Co takové Google Maps či Google Earth, které umožňují prozkoumat téměř kterékoli místo na světě, ještě před tím než se na něj vydáte? Můžete prozkoumat, jak daleko to budete mít na pláž, zda je pláž písčitá či kamínková a celou trasu si projít ve 3D v podstatě teď hned ve vašem mobilu. 

Vězte ale, že Google jde ještě dál. V posledních letech vyvinul velmi zajímavé nástroje, jako třeba Google Lens, Google Cardboard či Tour Creator. Jsou úžasné, dokážou skvělé věci, jsou orientované na uživatele a jsou snadno dostupné. Ideální pro vzdělávání. Hned vám ukážu, jak se taková vychytávka dá využí v hodinách angličtiny. 

Virtuální realita ve vzdělávání

Se svými studenty angličtiny aktuálně zpracovávám projekt prostřednictvím Tour Creator, kde ústřední roli hrají 360° snímky z jejich vlastní obce. 

Do projektu jsou zapojeni dospělí (začátečníci i pokročilí) i děti z obce, v níž učím své offline kurzy. Společně pod mým vedením vytvářejí TURISTICKÉHO PRŮVODCE svou obcí. Jejich úkolem je napsat texty (anglicky), dodat k nim audio verze (anglicky). Někteří se dokonce rozhodli vydat do ulic a nafotit vlastní 360° fotografie. To však není nezbytné. Kvalitní 360° snímky jsou přímo v aplikace Tour Creator díky propojení s Google Maps k dispozici. 

Našim společným cílem je vytvořit interaktivního 3D průvodce, kterého bychom mohli po zkompletování poslat krajanům do Ameriky.

Primárním výukovým cílem je tu samozřejmě ANGLIČTINA, neboť na projektu studenti pracují v rámci volnočasových lekcí angličtiny.

Sami ale jistě rozpoznáte i další, přidružené výukové cíle. Je to aplikovaná angličtina, kontakt s krajany a pamětníky v zahraničí, spolupráce dospělých s dětmi, ale také komunitní soudržnost. Studenti se probírají starými fotkami, vzpomínají na povodně v roce 2002 i na bouřku, která před lety srazila k zemi staletou lípu.

Je pro ně velmi zajímavý zážitek moci se projít svou obcí a vyslechnout si její příběhy prostřednictvím obrazovky a ještě v angličtině. 

To všechno díky technologii, která je zdarma, je user-friendly a je dostupná z obyčejného počítače.

Vyzkoušejte si to sami

Chcete si to sami vyzkoušet. Procvičit si angličtinu, vytvořit vlastního průvodce či prostě zažít něco zajímavého?

Celkový přehled Google nástrojů pro virtuální a rozšířenou realitu najdete na tomto webu: https://arvr.google.com/arcore/

 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.