fbpx

Co děláme s mými studenty v lekcích tohle jaro? Jak a proč používáme selfie videa? A co na to moji studenti?

Učebna jako hřiště

Učebna je pro mě hřiště, kde ráda zkouším různé věci. Učím dospělé bez instituce v zádech. A mám obrovské štěstí, že to se mnou už několik let táhne skupina studentů, která jsou takovému přístupu otevřená. Takže si můžu ledasco dovolit. Toto jaro jsem na naše pomyslné hřiště přizvala situace všedního dne a zcela nově také selfie videa.

Situace všedního dne

Situace všedního dne používám ve výuce už dlouho. Snažím se naladit na to, co studenty aktuálně zajímá. Protože mezi ně patří dost často ženy, opakovaně se vracíme k vaření, uklízení, procházkám po přírodě, nakupování, ale nikdy nevynecháme ani cestování.

Ráda pro takové situace vytvářím vlastní videa. Někdy v nich účinkují pouze moje ruce či můj hlas, někdy já celá či dokonce někdo další z mé rodiny. Ve videích mluvím anglicky, a to tak aby studenti určitě rozuměli alespoň 75% toho, co říkám. Jejich pokročilost dobře znám, proto vím, jakým obratům je potřeba se vyhnout, jaká gramatika už je nesrozumitelná a naopak volím výrazy, o kterých vím, že se budou studentům dobře imitovat.

Tímto způsobem vzniklo toto pečící video:

Selfie videa

 Novinkou tohoto jara ovšem je, že se někteří moji studenti rozhodli vytvářet videa po mém vzoru. Nabídla jsem více variant – text, audio a opatrněji zmínila i video. Video se z neznámého důvodu uchytilo nejvíc. Studenti začali natáčet od druhé hodiny a průběžně mi hlásí, na čem zrovna pracují. Ne všichni, aktuálně přesně polovina. Pár studentů si dalo od úkolů pauzu (což je v téhle skupině naprosto přirozené a já s tím nemám žádný problém), pár jich pouze fotí a k tomu píše texty. 

Sledováním studentských videí trávíme část našich lekcí. Je v tom velká dávka autenticity, motivace, konstruktivistického přístupu. Studenti pak přidávají info k tomu, co se dělo v zákulisí: “Video mi sestříhala (dvanáctiletá) dcera.”  / “Podívejte, jakým mám skvělý stativ. To mi pořídil (můj dospělý) syn.” / “S (pubertální) dcerou jsme díky tomu strávily v kuchyni podstatně víc času než obvykle.”

Srdce mi v letošních lekcích angličtiny plesá víc než obvykle. 

A mimochodem, určitě vyzkoušejte tento koláč podle mojí studentky Jarči:

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.