fbpx

Matka, jež během lockdownu tráví se svými dětmi celé dny doma, dětem vaří, peče, řeší spory, násobilku, bordel všude a k tomu také nezřídka pracuje, potřebuje příručku základního přežití. Nebo, chcete-li, rukověť. Tady je. 

1. Matka neplýtvá silami na to, co nemůže změnit

Ráno hned po probuzení si matka v hlavě projede náplň dne. Vyhledá neuralgické body, na kterých většinou všechno selže. Pokud jdou ovlivnit, zmapuje si terén svých možností. Pokud ovlivnit nejdou, přijme je, jak jsou. Bez zbytečného stresu. 

2. Ale mění, co změnit může

Matka už ze zkušenosti, kdy pobývala doma s batolaty ví, že něco změnit opravdu nejde. Ledasco ale změnit jde. Trochu si přispat? Jen do toho. Ráno dvojité kafe? Ano, ano, ano. Trochu se protáhnout? Předepsat dětem povinnosti? Trvat na jejich splnění? Po obědě si jít lehnout? Zacvičit si během násobilky? Vařit a jíst jen dobrá jídla? Všemu třikrát vivat. 

3. Matka si umí říct o pomoc 

Matka během lockdownu nemusí, opakuji NEMUSÍ, zvládnout všechno sama. Zmapuje si síť možných pomocníků. Sousedi středoškoláci? Babičky na telefonu? Spřátelené matky? A v neposlední řadě… otcové? Matka si neváhá rozepsat, s čím by ji kdo mohl pomoci a s konkrétní prosbou potenciální pomocníky osloví

4. Umí se pochválit 

Matka se umí pochválit a také se hojně chválí. A jelikož zná léčivou moc pochvaly, nechválí pouze sebe. Chválí své děti, své pomocníky, svého muže. Chválí se za to, že se zvládla ráno převléct z pyžama, za nespálený oběd, za poskládané prádlo, umyté nádobí i za nezdárný pokus probrat násobilku. Večer si projede den a pochválí se za všechno raději ještě jednou

5. Matka každý den vypadne na čerstvý vzduch

Matka ví. že v krizových chvílích pomůže vše vydýchat. Preventivně ale každý den raději ještě zmizí na čerstvý vzduch. Někdy s dětmi, někdy bez. 

6. Někdy se z procházky vrátí až za hodně dlouho

Matka nemusí, skutečně NEMUSÍ být doma přítomná 24/7. Naplánuje si svůj čas tak, aby v něm byly příležitosti uskutečnit dlooouhou procházku nebo na dlooouhý nákup, dlooouhý hovor s kamarádkou či jiné životabudičské aktivity. Ví, že vrátit se domů s čistou hlavou je to nejlepší, co může pro sebe a pro všechny ostatní zainteresované udělat. 

7. A když všechno selže, víno v ledničce to jistí

 A když všechno selže? Pak to jistí lednička. Je vždy vybavená pár lahvemi vína a hodně kvalitní čokoládou. 

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.