fbpx

Máte pocit, že jste se v angličtině zasekli na mrtvém bodě? Zkuste z gramatických pravidel a seznamů slovíček na chvíli přeskočit k tréninku výslovnosti. 

Výslovnost jako hudba

Výslovnost je neoddělitelnou součástí jazyka. Ve škole se však obvykle smrskne na přepis zvukové podoby jazyka do hranatých závorek. K tomu ještě ty hrozné klikyháky, které se k přepisu výslovnosti používají. Tohle se všechno na první pohled může zdát dost otravné. Nechte mě do toho vnést ale trochu jinou perspektivu.

Klikyháky jsou symboly Mezinárodní fonetické abecedy (International Phonetic Alphabet, IPA) a z jistého pohledu se podobají hudbě. Jsou sice součástí jazyka, ale stejně jako v hudbě je klíčový jejich fyzický trénink

Tady ale příměr s hudbou nekončí. V jazyce je třeba natrénovat nejen výslovnost jednotlivých hlásek, ale také slovní přízvuk, větný přízvuk a také – pro angličtinu signifikantní – vázání slov. A tady už jsem opravdu na úrovni melodie.

Zkuste si to tedy představit takhle: Výslovnost je hudba a její trénink je umělecký akt. 

Jak můžete trénovat?

Tyto 4 způsoby tréninku vám s anglickou výslovností pomůžou a nejspíš vás i příjemně překvapí. Dávají totiž mimo jiné poznat, že jazyk není pouze o memorování, nýbrž že má těch dimenzí víc. Pojdme na to.

1) SONG LYRICS

Pokud přirovnáváme výslovnost k hudbě, pak nejjednodušším způsobem, jak se do ní pustit je vskutku přes hudbu. Pro mě osobně byla hudba důležitým kanálem na začátku angličtiny a je stále. Pokud vás hudba těší, o to lépe. Není nic lepšího než vracet se k určitým písním opakovaně. Vnímat jednotlivá slova. Osvojovat si celé věty. Osvojovat si je dohromady s konkrétní melodií.

Svým studentům doporučuji začít tím, aby si vyhledali text ke svém oblíbené písni. Zde může pomoci LyricsTraining. Krom textů totiž poskytuje i možnost kvízů, doplňovaček či karaoke verzí.

2) JAZZ CHANTS

Kdo máte rádi rytmus a melodii obecně, můžete to posunout ještě o kus dál a trénovat výslovnost prostřednictvím tzv. jazz chants.

Podobné nápěvy jsou časté v dětských lekcích. Aby u dospělých nezůstalo pouze u drilu a celá zkušenost získala uměleckou dimenzi, začaly před časem vznikat tzv. jazz chants nebo také grammar jazz chants. Jsou to vlastně užitečné fráze rytmizované prostřednictvím jazzového nápěvu. 

Jazz není váš šálek čaje? Zkuste hip hop. 🙂

3) E-LEKCE S KOUČEM VÝSLOVNOSTI

Youtube je nekonečná studnice mnoha pokladů a k takovým patří i youtubeři, kteří se věnují tréninku anglické výslovnosti.

Mezi všemi stojí za zmínku především naše česká youtuberka, Irena Hůlková se svým kanálem Anglická výslovnost s Irenou. Irena je odbornice na slovo vzatá. Za vše mluví fakt, že učí anglickou výslovnost studenty anglistiky na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity.  Její lekce jsou zajímavé a interaktivní. A co víc, jsou vytvořené přímo na míru českému publiku. 

4)  UMĚLÁ INTELIGENCE

Nakonec uvádím svůj osobní tip. Ačkoli sama mobilní výukové aplikace příliš nepoužívám, jedna mému chytrému telefonu skutečně vévodí. Je to English Language Speech Assistant neboli ELSA.

Tato aplikace je založena na zpětné vazbě prostřednictvím umělé inteligence. Funguje to tak, že v jednotlivých lekcích vám aplikace servíruje slova či celé věty a nechává vás buď  rozpoznávat správnou výslovnost, opakovat slova či dokončovat věty. Váš jazykový projev pak následně vyhodnotí a graficky vám zobrazí, nakolik procent zníte jako rodilý mluvčí a kde přesně jste ve slově udělali chybu. Vaši opakující se chybu se vás pak snaží systematicky přeučit. Aplikace není zdarma. Mně osobně se však tato investice vyplatila.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.