fbpx

Že jste si naposledy psali deník, když vám bylo patnáct? A že zmíněný tvůrčí akt skutečně nestojí za vzpomínku? Já vím! Můj taky ne.

Ale vězte, že deník si nevedou pouze patnáctileté školačky k záznamům svých prvních lásek. Deník je ve skutečnosti jedním z nejlepších nástrojů, který s vynálezem sešitu a pera přišel. Jen mezi dospělými bývá z jakéhosi důvodu vážně podceňován.

Proč je tak významný? A jak to SOUVISÍ S ANGLIČTINOU?

Zkuste si představit následující situaci. Angličtinu jste se učili několik let. Ve škole a tak. No a pak jste všechno úspěšně zapomněli. Co vám zůstalo, jsou útržky. Nějaká ta slovesa, pár předložek. Tvoření otázek. Útržku minulého času. Co s tím?

Zkuste deník. Popadněte pero a papír a začněte psát. Všechno co vás napadne. My name is…, I work as a…, I live in…, I am good at… atd. Piště anglicky. Pište česky. Všechno to, co o sobě právě potřebujete napsat a co vám jeden nebo druhý jazyk dovolí! A současně se trochu pozorujte. Děje se s vaším tělem něco zajímavého? Nebo vůbec nic? Pokračujte. 

Začněte čmárat. Vyčmárejte ze sebe svojí aktuální náladu. Slovo, které vás napadne. Anglicky. Česky. A kolem něj se vyčmárejte z balastu všedního dne. Napište těch slov víc. Co vás napadne a co vám jeden nebo druhý jazyk dovolí. Nebo si potřebná slova vygooglete.

Já to takhle se svými studenty dělám, a to ze tří důvodů:

  1. Psaní deníku u nich odbourává zábrany. Navozuje atmosféru: vše je dovoleno, nemůžu udělat chybu. To se v učení cizího jazyka víc než hodí!

2. Umožňuje vyzkoušet různé techniky. Souvislé psaní, čmárání, mentální mapy, útržky textu, vizualizace. Ne všechno vyhovuje všem. Sebepozorováním si lze vychytat, co vám sedí.

3. Deník je tvůrčí prostor vždy připravený pro další tvoření. Když k němu student získá tento vztah, a že jej dost často získá, vstupuje do hry dosti významný motivační faktor. Nikoli – musím se jít učit, ale – JDU TVOŘIT.

Pokud chcete zapracovat na své angličtině a nevíte z které strany to vzít, začněte s deníkem. Nic po vás nechce, nic od vás nečeká. Pouze nabízí – zcela osobní prostor pro kultivaci vašich vyjadřovacích prostředků.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU.

Tématem newsletteru jsou trendy ve vzdělávacích technologiích, lektorské i digi tipy, online vzdělávání. 

Jste úspěšně přihlášeni k odběru newsletteru.